ISSN 1301-1375 | e-ISSN 2146-9113
Non aneurysmal spontaneous subarachnoid hemorrhage: Etiological and clinical evaluation of perimesencephalic and non perimesencephalic hemorrhage [Türk Beyin Damar Hast Derg]
Türk Beyin Damar Hast Derg. 2024; 30(2): 80-86 | DOI: 10.5505/tbdhd.2024.02997

Non aneurysmal spontaneous subarachnoid hemorrhage: Etiological and clinical evaluation of perimesencephalic and non perimesencephalic hemorrhage

Ayşenur Önalan1, Türkan Acar2, Bilgehan Atılgan Acar2, Aslı Çiftaslan1, Sedef Gök1, Derya Kara2, Erdem Gürkaş1
1University of Health Sciences, Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital, Department Of Neurology, İstanbul
2Sakarya University Training and Research Hospital, Neurology Clinic, Sakarya

INTRODUCTION: Non-aneurysmal subarachnoid hemorrhage (SAH) accounts for 15% of cases of SAH and is characterized by milder symptoms. However, this group is a heterogeneous group with varying clinical course and outcomes itself. The aim of this study is to examine the radiological features, clinical observations and results of patients with non-aneurysmal perimesencephalic and non-perimesencephalic SAH.
METHODS: 31 patients were included in this retrospective study conducted in two centers.There was no reason to explain the hemorrhage at the time of admission. As a result of radiological imaging, they were divided into two groups: perimesencephalic and non-perimesencephalic SAH.The patients' admission symptoms (headache, dizziness, nausea and vomiting, aphasia, paresis), demographic data, etiological factors, complications (epileptic seizure, rebleeding, hyponatremia, hydrocephalus, shunt dependence, infarction related to delayed cerebral ischemia) and 3rd month modified Rankin Scores were analyzed.
RESULTS: The mean age was 48.5±8.4 years and the male-female gender ratio was equal (52% male).18 (58%) of the patients had non-perimesencephalic SAH. When demographic data were compared, the female gender ratio was higher in perimesencephalic hemorrhage (p=0.007).There were no notable differences observed when comparing etiological factors, complication rates, admission and discharge Glasgow coma scale, intensive care and neurology service stays, and 3rd month modified Rankin scores (p>0.05). Complications were observed in 2 patients with perimesencephalic SAH (vasospasm in 1 patient, epileptic seizure in the other), and in 4 patients with non-perimesencephalic SAH (rebleeding in 1 patient, delayed cerebral ischemia in 1 patient, hyponatremia in 1 patient, epileptic seizure in 1 patient). All patients achieved positive clinical and functional outcomes both at discharge and during the follow-ups (3rd month).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Perimesencephalic SAH and non-aneurysmatic non-perimesencephalic SAH have similarities in their clinical characteristics, prognosis, and average duration of hospitalization. Compared to aneurysmatic SAH, they demonstrate reduced complication rates and a more favorable prognosis.

Keywords: Non-aneurysmal subarachnoid hemorrhage, delayed cerebral ischemia, perimesencephalic, non-perimesencephalic, subarachnoid hemorrhage.

Non anevrizmal spontan subaraknoid kanama: Perimezensefalik ve non perimezensefalik kanamaların etyolojik ve klinik değerlendirilmesi

Ayşenur Önalan1, Türkan Acar2, Bilgehan Atılgan Acar2, Aslı Çiftaslan1, Sedef Gök1, Derya Kara2, Erdem Gürkaş1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul
2Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Sakarya

GİRİŞ ve AMAÇ: Non anevrizmal subaraknoid kanamalar (SAK) spontan SAK olgularının %15'ini oluşturur ve daha hafif klinik tablolarla karakterizedir. Ancak klinik seyir ve sonuçları kendi içerisinde farklılıklar gösteren heterojen bir gruptur. Bu çalışmanın amacı anevrizmal olmayan perimezensefalik ve non perimezensefalik SAK hastalarının radyolojik özelliklerini, klinik gözlem ve sonuçlarını incelemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: İki merkez retrospektif gerçekleştirilen bu çalışmaya 31 hasta dahil edildi. Başvuru sırasında kanamayı açıklayabilecek bir neden yoktu. Radyolojik görüntülemeleri sonucu kanın yayılımına göre perimezensefalik ve non perimezensefalik SAK olarak iki gruba ayırıldı. Hastalarının başvuru semptomları(baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma, dengesizlik, afazi, parezi), demografik verileri, etyolojik faktörleri, komplikasyonları (epileptik nöbet, tekrar kanama, hiponatremi, hidrosefali, şant bağımlılığı, gecikmiş serebral iskemi) ve 3. ay modifiye Rankin Skorları analiz edildi.
BULGULAR: Ortalama yaş 48,5±8,4 yıl olup kadın-erkek cinsiyet oranı benzerdi (%52, erkek). En sık başvuru semptomları baş ağrısı (%68) ve bulantı-kusma (%35) idi. Hastaların 18’i (%58) non perimezensefalik SAK idi. Demografik veriler kıyaslandığında perimezensefalik kanamalarda kadın cinsiyet oranı daha yüksekti (p=0.007). Bunun dışında etyolojik faktörler, komplikasyon oranları, başvuru ve taburculuk Glasgow koma skalası, yoğun bakım ve servis yatış süreleri ve 3. ay modifiye rankin skorları karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Pm-SAK olan 2 hastada (1 hastada vazospazm, diğerinde epileptik nöbet), ve non perimezensefalik SAK olan 4 hastada (1 hastada yeniden kanama, 1 hastada gecikmiş serebral iskemi, 1 hastada hiponatremi, 1 hastada epileptik nöbet) komplikasyon izlendi. Tüm hastalarda taburculukta ve geç takipte (3. ay) olumlu klinik ve fonksiyonel sonuçlar elde edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Anevrizmal olmayan perimezensefalik SAK ve non perimezensefalik SAK'lar klinik özellikleri, prognozları ve ortalama yatış süreleri açısından benzerdir. Anevrizmatik kanamalara kıyasla komplikasyon oranları düşük ve daha iyi seyir izlemektedirler.


Anahtar Kelimeler: Anevrizmal olmayan subaraknoid kanama, gecikmiş serebral iskemi, perimezensefalik, perimezensefalik olmayan, subaraknoid kanama.

Corresponding Author: Ayşenur Önalan, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale