INTRODUCTION: The descriptive and cross-sectional study sought to examine the preparedness of caregivers giving care to 167 stroke patients in a state hospital in Zonguldak province in the west of Turkey for caregiving and the stress they perceive.
METHODS: The data was collected via the Personal Information Form, the Modified Barthel Index (MBI), the Preparedness for Caregiving Scale (PCS) and the Perceived Stress Scale (PSS).
RESULTS: The MBI score of the stroke patients was found to be 42.06±39.30, the PCS score of the caregivers was found to be 19.47±7.40 and the PSS score was found to be 26.07±9.14. The patient’s age and treatment time were statistically correlated with the mean PCS score in a negative direction (p<.05). The mean MBI score was statistically correlated with the mean PCS score in a positive direction; while the mean MBI score was statistically correlated with the mean PSS score in a negative direction (p<.05). The mean PCS score was significantly correlated with the mean PSS score in a negative direction (p<.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The study determined that a number of variables such as the patient’s functional independency, age, place of hospitalization and caregiver’s affinity with patient, care experience and reasons for caregiving affect the preparedness of caregivers for caregiving and the stress they perceive. In order to increase the preparedness of caregivers for caregiving, it was recommended to give discharge training including other members of family concerning the course of disease, complications and management of care process.
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma, Türkiye’nin batısında yer alan Zonguldak ilindeki bir devlet hastanesinde 167 inmeli hastanın bakım vericisinin bakım vermeye hazır oluşluğunu ve algıladığı stresi incelemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Modifiye Barthel İndeksi (MBI), Bakım Vermeye Hazır Oluşluk Ölçeği (BVHOÖ) ve Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) ile toplandı.
BULGULAR: İnmeli hastaların MBI puanı 42,06±39,30, bakım vericilerin BVHOÖ puanı 19,47±7,40 ve ASÖ puanı 26,07±9,14 bulundu. Hasta yaşı ve tedavi süresi ile BVHOÖ ortalaması arasında negatif yönde istatiksel bir ilişki belirlendi (p<.05). MBI ve BVHOÖ ortalaması arasında pozitif yönde, MBI ve ASÖ ortalaması arasında negatif yönde istatiksel bir ilişki belirlendi (p<.05). BVHOÖ ortalaması ile ASÖ ortalaması arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulundu (p<.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma ile bakım vericinin bakım vermeye hazır oluşluğu ve algıladığı stresin; hastanın fonksiyonel bağımsızlığı, yaşı, yatış yeri ve bakım vericinin hastaya yakınlığı, bakım deneyimi, bakım verme nedenleri gibi birçok değişkenden etkilendiği belirlendi. Bakım vericilerin bakıma hazır oluşluğunun arttırılmasına yönelik ailenin diğer bireylerinin de dahil edildiği hastalığın seyrine, komplikasyonlara ve bakım sürecinin yönetimine dair taburculuk eğitimi önerildi.