ISSN 1301-1375 | e-ISSN 2146-9113
Relationship of intracranial carotid artery calcification patterns with clinical factors and its effect on clinical outcome in patients with ischemic stroke [Türk Beyin Damar Hast Derg]
Türk Beyin Damar Hast Derg. Ahead of Print: TBDHD-76768 | DOI: 10.5505/tbdhd.2024.76768

Relationship of intracranial carotid artery calcification patterns with clinical factors and its effect on clinical outcome in patients with ischemic stroke

Hatice Deniz Hintoğlu1, Aygül Tantik Pak1, Büşra Elif Yıldırım1, Rümeysa Taşcı Bulca1, Neslin Şahin2, Münevver Çelik Gökyigit1
1Gaziosmanpasa Training and Research Hospital, Depertmant of Neurology, İstanbul, Turkey
2Gaziosmanpasa Training and Research Hospital, Depertmant of Radiology, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: Internal intracranial carotid artery(iICA) calcifications are an important risk factor for stroke.The aim of this study is to determine which clinical factors are associated with the medial and intimal calcification patterns of the iICA in patients with ischemic stroke and to determine the effect of these calcification patterns on clinical outcome.
METHODS: Our study was planned as a retrospective observational study.Patients with acute ischemic stroke who were hospitalized in our clinic within the last one year (August 2021-July 2022)were included in the study. Initial computed tomography(CT) and of all patients were evaluated by an experienced radiologist.In our study, patients were divided into three groups according to a recently developed and validated scoring method(a method that evaluates the roundness, structure, and morphology of calcification using a specific weight to determine whether the calcification is predominantly intimal(<7 points) or medial(≥7 points).Those without iICA calcification were included in groupI, those with intimal calcification were included in groupII, and those with medial calcification were included in group III.
RESULTS: Of the114patients, 44.7%(n=51)were female and the mean age of the patients was 63.08±13.94 years. According to the calcification pattern, it was determined as group I: 15.8%(n = 18), group II: 37.7%(n = 43), group III: 46.5%(n = 53).When demographic and clinical variables of the three groups were evaluated, significant differences were found between groupI and groupIII in terms of age(p<0.001), hypertension(p<0.001), diabetes(p<0.001) and hyperlipidemia(p=0.015).In the neurologic evaluation ofthe patients, no significant difference was found between group I and group III with the initial NIHSS scores, but a significant difference was found between the NIHSscores evaluated at the 1st month.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The location of iICA calcification in the arterial wall affects the clinical outcome of stroke patients.The iICA calcification prevalance increase with age and can be reduced by treating modifiable risk factors such as hypertension, hyperlipidemia and diabetes.

Keywords: Carotid artery, calcification, medial layer.

İskemik inme geçiren hastalarda intrakraniyal karotis arter kalsifikasyon paternlerinin klinik faktörlerle ilişkisi ve klinik sonlanıma etkisi

Hatice Deniz Hintoğlu1, Aygül Tantik Pak1, Büşra Elif Yıldırım1, Rümeysa Taşcı Bulca1, Neslin Şahin2, Münevver Çelik Gökyigit1
1Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul
2Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: İntrakranial internal karotid arter (iICA) kalsifikasyonları inme için önemli bir risk faktörüdür. Bu çalışmanın amacı, iskemik inme geçiren hastalarda iICA’in medial ve intimal kalsifikasyon paternlerinin hangi klinik faktörlerle ilişkili olduğunu belirlemek ve bu kalsifikasyon paternlerinin klinik sonlanıma etkisini saptamaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamız retrospektif gözlemsel bir çalışma olarak planlanmıştır. Çalışmaya son 1 yıl içerisinde (2021 ağustos-2022 temmuz dönemi) kliniğimizde yatarak akut iskemik inme tanısı almış olan hastalar dahil edilmiştir. Tüm hastaların başlangıçta çekilen bilgisayarlı tomografileri (BT) bu konuda deneyimli radyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmiştir. Çalışmamızda hastalar yakın zamanda geliştirilen ve valide edilmiş bir puanlama yöntemine göre (kalsifikasyonun ağırlıklı olarak intimal (<7 puan) veya medial (≥7 puan) olup olmadığını belirlemek için belirli bir ağırlık kullanarak kalsifikasyonun daireselliğini, kalınlığını ve morfolojisini değerlendiren bir yöntem) iICA kalsifikasyonu olmayanlar grup I, intimal kalsifikasyonu olanlar grup II, medial kalsifikasyonu olanlar grup III olarak ayrılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya katılan 114 hastanın %44,7(n=51)’si kadın olup hastaların yaş ortalaması 63,08±13,94 olarak saptandı. Kalsifikasyon paternine göre grup I: %15,8 (n=18), grup II: %37,7(n=43), grup III: %46,5(n=53) olarak saptanmıştır.Üç grubun demografik ve klinik değişkenleri değerlendirildiğinde grup I ile grup III arasında yaş (p<0.001), hipertansiyon (p<0.001), diyabet (p<0.001) ve hiperlipidemi (p=0.015) açısından anlamlı fark saptanmıştır.Hastaların nörolojik olarak değerlendirilmesinde grup I ile grup III arasında ilk NIHSS ile anlamlı fark saptanmazken hastaların 1. ayda değerlendirilen NIHSS arasında anlamlı derecede fark saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: iİCA daki kalsifikasyonun damar duvarındaki yerleşim yeri inme hastalarının klinik sonlanımını etkilemektedir. iİCA daki kalsifikasyon oranları yaş ile artmakta olup değiştirilebilir risk faktörlerinden altta yatan hipertansiyon, hiperlipidemi ve diyabetin tedavisiyle bu oranlar düşürülebilir.

Anahtar Kelimeler: Karotis arter, kalsifikasyon, media tabaka.

Corresponding Author: Aygül Tantik Pak, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale