OBJECTIVE: We aimed to investigate whether there is an association between blood flow parameters of middle cerebral artery measured with transcranial Doppler which is an easy, low-cost, noninvasive, repeatable and bedside applicable examination and prognosis during acute, subacute and chronic periods in patients with acute ischemia on middle cerebral artery territory.
METHODS: Twenty-six patients with acute ischemia on middle cerebral artery territory, applied
within first 12 hours after start of symptom and meet the study criteria were included. The middle cerebral artery blood flow parameters were measured with transcranial Doppler during acute period. Also, stroke severity and prognosis were determined on detailed neurologic examination with GCS, NIHSS and mRANKIN values during acute, subacute and chronic periods. Data of 26 patients were analyzed in this study.
RESULTS: Transcranial Doppler was performed within mean 6.0±2.9 hours during acute period. When we look at blood flow velocity parameters with transcranial Doppler during acute period, pulsatility index on the lesion side was 1.5±0.8. Based on the detailed neurologic examination during acute period, mean arrival GCS was 13.2±2.4 and mean arrival NIHSS was 10.9±6.3. Mean NIHSS and mRS were found 11.5±10.1 and 3.1±2.0 on neurological examination during subacute period, respectively. Mean NIHSS and mRS were found 9.9±12.2 and 2.4±2.4 on neurological examination during chronic period, respectively. There were significantly negative association between pulsatility index measured at the side of lesion during acute period and arrival GCS (p=0.009) and significantly positive association between pulsatility index and arrival NIHSS (p=0.001). In addition, significant positive associations were found between the pulsatility index
on the side of lesion during acute period with NIHSS (p=0,009 ve p=0,013, respectively) and mRANKIN (P=0,035 ve p=0,049, respectively) values measured during subacute and chronic periods.
CONCLUSION: In this study, we concluded that important information about prognosis on acute, subacute and chronic periods can be obtained with pulsatility index measurement which is not affected by measuring fondness among the blood flow parameters measured with transcranial Doppler that as a simple examination method on acute stroke.
AMAÇ: Bu çalışmada amaç; basit, ucuz, girişimsel olmayan, tekrarlanabilen, yatak başı uygulanabilen bir tetkik olan transkraniyal Doppler ile orta serebral arter alanında akut iskemisi olan hastalarda orta serebral arter kan akım parametrelerinin, akut, subakut ve kronik dönemdeki prognoz ile ilişkili olup olmadığını araştırmaktı.
YÖNTEMLER: Çalışmaya orta serebral arter alanında akut iskemisi olan, semptom başlangıcından sonraki ilk 12 saat içinde hastanemize başvuran ve çalışmaya alınma kriterlerini dolduran 26 hasta dahil edildi. Hastalara akut dönemde transkraniyal Doppler yapılarak orta serebral arter kan akım parametrelerine bakıldı. Ayrıca hastalara akut, subakut ve
kronik dönemde detaylı nörolojik muayene yapılarak hastaların GKS, NIHSS ve modifiye RANKIN değerleri belirlendi.
BULGULAR: Hastalara akut dönemde transkraniyal Doppler ortalama 6.0±2.9 saatte yapıldı. Hastaların akut dönemde yapılan transkraniyal Doppler’inde orta serebral arter kan akım hızı parametrelerine bakıldığında; lezyon tarafında ölçülen pulsatilite indeksi 1.5±0.8 idi. Hastalara akut dönemde yapılan detaylı nörolojik muayene sonucunda, geliş GKS’leri ortalama 13.2±2.4 ve geliş NIHSS skorları ortalama 10.9±6.3 idi. Subakut dönemde yapılan değerlendirmede NIHSS ve mRANKIN değerleri sırasıyla 11.5±10.1 ve 3.1±2.0 idi. Kronik dönemde yapılan kontrollerindeki nörolojik muayenelerinde de ortalama NIHSS değerleri 9.9±12.2 ve ortalama mRANKIN değerleri ise 2.4±2.4 bulundu. Akut
dönemde lezyon tarafında ölçülen pulsatilite indeksi ile geliş GKS değeri arasında anlamlı negatif ilişki (p=0.009) geliş NIHSS değeri ile anlamlı pozitif ilişki saptandı (p=0.001). Ayrıca, akut dönemde lezyon tarafında ölçülen pulsatilite indeksi ile subakut ve kronik dönemdeki NIHSS değerleri (sırasıyla p=0,009 ve p=0,013) ile mRANKIN değerleri
(sırasıyla P=0,035 ve p=0,049) arasında anlamlı pozitif ilişki saptandı.
SONUÇ: Bu çalışmada, akut iskemik inmede basit bir inceleme yöntemi olan transkraniyal Doppler ile ölçülen kan akım parametreleri içerisinde, ölçüm zaaflarından etkilenmeyen bir indeks olan pulsatilite indeksinin ölçümü ile akut, subakut ve kronik dönem hastalık gidişatı hakkında önemli bilgiler edinilebileceği sonucuna varılmıştır.