ISSN 1301-1375 | e-ISSN 2146-9113
The Effect of Stroke Awareness Training on Stroke Awareness [Türk Beyin Damar Hast Derg]
Türk Beyin Damar Hast Derg. Ahead of Print: TBDHD-58224 | DOI: 10.5505/tbdhd.2024.58224

The Effect of Stroke Awareness Training on Stroke Awareness

Abdul Samet Görgül1, Hande Bahadir2, Aygül Güneş1
1Health Sciences University Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Neurology Clinic, Bursa, Türkiye
2Health Sciences University Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Public Health Clinic, Bursa, Türkiye

INTRODUCTION: Public awareness of the modifiable risk factors in the etiology of stroke, the symptoms of stroke and what to do in a short time when stroke develops is one of the most important primary prevention measures to reduce negative consequences of the disease. One of the best ways to increase public awareness of stroke and explain its life-saving properties to the public is through public education. In this study, we aimed to measure the effectiveness of public education given to the healthy community in terms of stroke and the relatives of patients who had stroke in the acute or chronic period.
METHODS: The cross-sectional study was first divided into two main groups as training and control groups and the training group was analyzed as pretest-posttest group and the control group was divided into relatives of acute stroke patients and relatives of chronic stroke patients. The data of the training group were collected by the pre-test-post-test method applied to the participants within the "Stroke Awareness Meeting". In the first week following the meeting, the same questionnaire was applied to the relatives of the patients who applied to the stroke center and to the relatives of the patients who came for follow-up in the stroke outpatient clinic.
RESULTS: After the training, the participants' knowledge about what to do when stroke symptoms develop and their knowledge about the health institution where a person who has had a stroke will be taken first increased significantly. In the group of relatives of both patient groups, knowledge about the health institution where a person with a stroke would be taken first, knowledge about the ability of a person with a stroke to return to normal life and knowledge about the frequency of using blood thinners were significantly higher than the pre-training group. In the post-training group, the rates increased and the differences closed, and even the rate of knowledge in many parameters exceeded that of the patient relatives groups.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Stroke is one of the most important public health problems because it is preventable, its harms can be reduced and it has negative health outcomes. Stroke is a very important and preventable health problem in our country with its aging population and the role of educational interventions in prevention and early intervention is important.

Keywords: Stroke, stroke awareness, health education.

İnme Farkındalık Eğitiminin İnme Bilinçliliğine Etkisi

Abdul Samet Görgül1, Hande Bahadir2, Aygül Güneş1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Bursa
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Halk Sağlığı Kliniği, Bursa

GİRİŞ ve AMAÇ: İnme risk faktörlerinin, semptomlarının ve inme geliştiğinde kısa sürede yapılacakların toplumca bilinmesi hastalığın olumsuz sonuçlarını azaltmada en önemli koruma önlemlerinden biridir. İnmenin toplum tarafından bilinirliğini arttırmanın en iyi yollarından biri halk eğitimleridir. Bu çalışmada inme açısından sağlıklı topluma verilen halk eğitimi ile akut veya kronik dönemde inme geçirmiş hastaların yakınları karşılaştırılarak eğitimin etkinliğini ölçmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kesitsel tipteki araştırma öncelikle eğitim ve kontrol grubu olarak iki temel gruba ayrılmış ve eğitim grubu analizleri ön test-son test grubu; kontrol grubu da akut inme hastası yakını-kronik inme hastası yakını olarak ayrılmıştır. Eğitim grubunun verisi “İnme Farkındalık Toplantısı” bünyesinde, katılımcılara uygulanan ön test-son test yöntemi ile toplanmıştır. Toplantıyı takip eden ilk hafta inme merkezine başvuran hastaların yakınları ve inme polikliniğinde kontrole gelen hastaların yakınlarına da aynı anket uygulanmıştır.
BULGULAR: Eğitim sonrasında katılımcıların inme semptomları geliştiğinde ne yapacağı hakkında bilgisi ve inme geçiren bir kişinin ilk olarak götürüleceği sağlık kurumu hakkındaki bilgisi anlamlı olarak artmıştır. Her iki hasta grubu yakınlarını oluşturan grupta da inme geçiren bir kişinin ilk olarak götürüleceği sağlık kurumu hakkındaki bilgisi, inme geçiren bir kişinin tekrar normal yaşantısına dönebilme durumu hakkındaki bilgisi ve kan sulandırıcılar kullanma sıklığı hakkındaki bilgisi eğitim öncesi gruba göre anlamlı olarak yüksektir. Eğitim sonrası grupta oranlar yükselerek aradaki farklar kapanmış, hatta birçok parametrede bilme oranı hasta yakını gruplarının üzerine çıkmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Önlenebilir olması, zararlarının azaltılabilir olması ve olumsuz sağlık çıktıları ile inme en önemli halk sağlığı problemlerinden biridir. Yaşlanan nüfusu ile ülkemizde de inme çok önemli ve önlenebilir bir sağlık sorunudur ve önleme ve erken müdahalede eğitim girişimlerinin rolü önemlidir.


Anahtar Kelimeler: İnme, inme bilinci, sağlık eğitimi.

Corresponding Author: Abdul Samet Görgül, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale