ISSN 1301-1375 | e-ISSN 2146-9113
THE ROLE OF NiTRiK OXIDE iN REPORFUSION INJURY [Türk Beyin Damar Hast Derg]
Türk Beyin Damar Hast Derg. 1999; 5(2): 53-58

THE ROLE OF NiTRiK OXIDE iN REPORFUSION INJURY

Yasemin GÜRSOY ÖZDEMİR1, Hayrunnisa BOLAY1, Turgay DALKARA1

Reperfusion injury is one of the factors that unfavourably effect the stroke outcome and shortens the window of opportunity for thrombolysis. Surges of NO and superoxide generation upon reperfusion have been demonstrated. Concomitant generation of these radicals can lead to formation of the strong oxidant, peroxynitrite. We have examined the role of NO generation and peroxynitrite formation on reperfusion injury in a mouse model of middle cerebral artery occlusion (2 h) and reperfusion (22 h). The infarct volume detected by TTC staining was significantly decreased (49%) in animals treated with non-selective nitric oxide synthase (NOS) inhibitor N-(-Nitro-L-Arginine (L-NA) at reperfusion. The specific inhibitor of neuronal NOS, 7-Nitroindazole (7-NI) given at reperfusion showed no protection although pre-ischemic treatment with 7-NI was protective (40 % decrease in infarct volume). L-NA treatment also significantly reduced brain edema and Evans blue extravasation (detected spectro-photometrically). Cerebral blood flow levels measured (by laser-Doppler flowmetry) during ischemia and first 30 minutes of reperfusion, and arterial blood gases were not significantly different between groups. Staining of brain sections with anti-nitrotyrosine antibody showed a decreased immunostaining in L-NA treated animals. These data support the hypothesis that concomitant generation of NO with superoxide at the onset of reperfusion plays a significant role in reperfusion injury possibly via peroxynitrite formation. Contrary to L-NA, failure of 7-NI to protect against reperfusion injury suggests that the source of NO is likely to be the cerebrovascular endothelium.

Keywords: Reperfusion injury, Nitric Oxide, Anti-nitrotyrosine, 7-Nitroindazole, N-omege-L-Nitroarginine.

FOKAL SEREBRAL İSKEMİDE REPERFÜZYON HASARINDA NİTRİK OKSİTİN ROLÜ

Yasemin GÜRSOY ÖZDEMİR1, Hayrunnisa BOLAY1, Turgay DALKARA1
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı ve Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü, Ankara

inme sonucunu olumsuz etkileyen ve trombolitik tedavi için zaman penceresini kısaltan faktörlerden biri de reperfüzyon hasarıdır. Reperfüzyonla birlikte Nitrik Oksit (NO) ve süperoksit oluşmakta, bu iki radikalin aynı zamanda oluşumu güçlü bir oksidan olan peroksinitriti meydana getirebilmektedir. Fare orta serebral arter iskemi modelinde (2 saat iskemi, 22 saat reperfüzyon) NO ve peroksinitrit oluşumunun reperfüzyon hasarındaki rolünü araşhrdık. Reperfüzyonda nitrik oksit sentaz (NOS) inhibitörü N-(-Nitro-L-Arjinin (L-NA) alan grupta enfarkt hacmi %49 azalırken, reperfüzyonda verilen nörona} NOS inhibitörü 7-Nitroindazol (7-NI) koruma sağlamadı. Preiskemik verilen 7-NI ise %40 koruma gösteriyordu. Kombine tedavi ise reperfüzyonda L-NA alan grupa yakın koruma sağladı ve enfarkt hacminde daha fazla azalmaya neden olmadı. L-NA tedavisi beyin ödemini ve evans mavisi ekstravazasyonunu da belirgin olarak azalttı. Beyin kesitlerinin peroksinitrit hasarının bir göstergesi olan anti-nitrotirosin antikoru ile boyanmasında L-NA verilen hayvanlarda boyamada azalma tespit edildi. Bu veriler reperfüzyonda NO ve süperoksitin birlikte oluşmasının peroksinitrit yapımı aracılığı ile reperfüzyon hasarında rol oynadığını desteklemektedir. L-NA'nın aksine 7-NI'in reperfüzyonda verildiğinde etkisiz olması, NO kaynağının serebral damar endoteli olduğunu düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Nitrik Oksit, Reperfüzyon hasarı, Anti-nitrotirozin, 7-Nitroindazol, N-omega-L-Nitroarjinin.

Yasemin GÜRSOY ÖZDEMİR, Hayrunnisa BOLAY, Turgay DALKARA. THE ROLE OF NiTRiK OXIDE iN REPORFUSION INJURY. Türk Beyin Damar Hast Derg. 1999; 5(2): 53-58
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale