ISSN 1301-1375 | e-ISSN 2146-9113
Subaraknoid Kanama ile Prezente Olan Serebral Ven Trombozu [Türk Beyin Damar Hast Derg]
Türk Beyin Damar Hast Derg. 2015; 21(2): 123-127 | DOI: 10.5505/tbdhd.2015.48569

Subaraknoid Kanama ile Prezente Olan Serebral Ven Trombozu

Esra Eruyar, Yeşim Sücüllü Karadağ, Şule Bilen, Zeynep Neşe Öztekin, Fikri Ak
Ankara Numune Eği̇ti̇m Araştırma Hastanesi̇

Subaraknoid kanama (SAK) ile prezente olan Serebral Ven Trombozu (SVT) çok nadirdir. Bizim olgumuz başlangıçta Bilgisayarlı Beyin Tomografi (BBT)’ de SAK ile uyumlu şüpheli lezyonu olan, sonrasında anamnez ve nörolojik muayene bulguları ile SVT ön tanısı ile çekilen Kraniyal MR Venografisinde (MRV) trombüs ile uyumlu sinyal değişikliği gözlenen bir olgudur. Bu bulgular venöz konjesyon ve venöz hipertansiyon bunu takiben venlerin dilatasyonuyla frajil, ince duvarlı kortikal venlerin rüptürüne bağlı SAK’a yol açması ile açıklanabilir. Nonanevrizmal, non travmatik ve nonperimezensefalik SAK genellikle kortikal konveksiteye yerleşme eğilimindedir. Akut kortikal SAK olarak bilinir. SVT’de kortikal SAK ‘ın sebebleri arasındadır.
Bu olgu; SAK’ın SVT’nin ilk belirtisi olabileceğini ve özellikle bazal sisternaların tutulumu olmayan vakalarda SAK’ın etyolojik araştırmasında SVT'nin mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğinin önemini vurgulamaktadır

Anahtar Kelimeler: Subaracnoid kanama, Serebral ven trombozu.

Cerebral Venous Thrombosis Presenting with Subracnoid Hemorrhage.

Esra Eruyar, Yeşim Sücüllü Karadağ, Şule Bilen, Zeynep Neşe Öztekin, Fikri Ak
Ankara Numune Education And Research Hospital,clinic Of Neurology,ankara,turkey

Subarachnoid hemorrhage (SAH) associated with cerebral venous thrombosis (CVT) is rarely reported. In our case, the initial CT shows with suspected lesions that SAH. After the initial diagnosis of SVT with history and neurological examination findings MRV taken and consistend with thrombus signal change. Dural sinus thrombosis with secondary venous hypertension may lead to SAH into the subarachnoid space due to the rupture of fragile, thin-walled cortical veins. Patients with non-traumatic, non-aneurysmal and non-perimesencephalic subaracnoid hemorrhage tend to have clots circumscribed along the cortical convexity, a condition referred as acute cortical SAH. CVT is a potential cause of cortical SAH.
This case; SAH may be the first sign of SVT and especially SVT must do in etiologic research without the involvement of the basal sisterna in cases of SAH.

Keywords: Subaracnoid hemorrhage, Cerebral venous thrombosis.

Esra Eruyar, Yeşim Sücüllü Karadağ, Şule Bilen, Zeynep Neşe Öztekin, Fikri Ak. Cerebral Venous Thrombosis Presenting with Subracnoid Hemorrhage.. Türk Beyin Damar Hast Derg. 2015; 21(2): 123-127

Sorumlu Yazar: Esra Eruyar, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w