ISSN 1301-1375 | e-ISSN 2146-9113
İskemik inmeli olgularda antikardiolipin antikor düzeyleri [Türk Beyin Damar Hast Derg]
Türk Beyin Damar Hast Derg. 2004; 10(1): 45-50

İskemik inmeli olgularda antikardiolipin antikor düzeyleri

Reyhan Yılmazer, Feriha Özer, Macit Koldaş, Sibel Karşıdağ
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği ve Biyokimya ve Klinik Biyokimya Laboratuvarı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: İskemik serebrovasküler hastalığın gelişiminde birçok etyolojik faktör rol oynamaktadır. Son zamanlarda bu faktörler arasında antikardiolipin antikor (ACA) düzeylerinin yüksekliği üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada tıkayıcı tip serebrovasküler hastalıklarda ACA IgG ve ACA IgM düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 60 hasta ve 30 kişiden oluşan kontrol grubu alınmıştır. Çalışmaya alınan her hastanın bilgisayarlı beyin tomografisi (BBT), bazı olgularda manyetik rezonans görüntüleme (MRG), transtorasik ve gereken olgularda transözefagial ekokardiografi (TTE/TEE), karotis-vertebral doppler ultrasonografi ve rutin hematolojik tetkikler yapılmış ve her hastadan ilk bir hafta içinde alınan serum örneklerinde IgG ve IgM ACA düzeyleri çalışılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya alınan hastalar (n: 60) ve kontrol olguları (n: 30) 40 yaş altı, 40<59 yaş arası ve 60 yaş üzeri olmak üzere gruplara ayrılmış ve yaş açısından incelendiğinde aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Hasta grubunda IgG ACA düzey ortalaması grup 1’de 6.15, grup 2’de 4.40, grup 3’te 3.55 PLU/ml, IgM düzey ortalaması ise sırasıyla 4.85, 3.10 ve 1.70 PLU/ml olarak belirlenmiştir. Kontrol grubunda ise IgG ACA düzey ortalaması sırasıyla 3.20, 3.10, 4.60 PLU/ml ve IgM düzey ortalaması 2.60, 4.80, 1.50 şeklinde bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu veriler dikkate alındığında, yaptığımız çalışmada hasta ve kontrol grupları arasında IgG ve IgM ACA düzeyleri arasında strokta risk faktörü oluşturacak istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar bulunamamıştır (p>0.05).

Anahtar Kelimeler: İskemik inme, antikardiolipin antikor IgG, antikardiolipin antikor IgM, risk faktörü.

Anticardiolipin antibody levels in ischemic stroke

Reyhan Yılmazer, Feriha Özer, Macit Koldaş, Sibel Karşıdağ
Haseki Training and Research Hospital, Neurology Clinic and Biochemical and Clinical Biochemisty Laboratory, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: Many aetiological risk factors have been known to play important roles in the development of ischemic cerebrovascular diseases. Among these risk factors, attention has been focused on high levels of anticardiolipin antibodies (ACA). This study aims to evaluate levels of ACA IgG and IgM in ischemic cerebrovascular diseases.
METHODS: This study includes 60 patient and a control group of 30. In the study, for each patient brain imaging study (CT or MRI), echocardiography (TTE or TEE), doppler USG and rutin heamatological examinations were also performed. Levels of ACA IgG and IgM were studies in the serum samples taken from each patient within the first week.
RESULTS: The patients (n: 60) and the control group (n: 30) were divided into age groups of under 40, 40-60 and over 60. When examined according to age, statisticaly, no significant differences were found. In the patient group average levels of IgG ACA (PLU/ml) were 4.15 for the first group, 4.40 for the second and 3.55 for the third group. Average levels of IgM ACA (PLU/ml) were 4.85, 3.10 and 1.70 respectively. As for the control group average levels ogf IgG ACA were 3.20, 3.10, 4.60 PLU/ml, and average levels of IgM ACA weere 2.60, 4.80, 1.50 PLU/ml respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: According to our data, there has been no significant differences statisticaly, in levels of IgG and IgM ACA between the patient and control group (p>0.05), which suggests that these levels do not constitute risk factors in stroke.

Keywords: Ischemic stroke, anticardiolipin antibody IgG, anticardiolipin antibody IgM, risk factor.

Reyhan Yılmazer, Feriha Özer, Macit Koldaş, Sibel Karşıdağ. Anticardiolipin antibody levels in ischemic stroke. Türk Beyin Damar Hast Derg. 2004; 10(1): 45-50

Sorumlu Yazar: Reyhan Yılmazer
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w