ISSN 1301-1375 | e-ISSN 2146-9113
Volume : 15 Issue : 2 Year : 2024


Turkish Journal of Cerebrovascular Diseases
Serebral venöz sinüs trombozu: klinik değerlendirme [Türk Beyin Damar Hast Derg]
Türk Beyin Damar Hast Derg. 2009; 15(2): 39-42

Serebral venöz sinüs trombozu: klinik değerlendirme

Özden Kamışlı, Demet Arslan, Sibel Altınayar, Suat Kamışlı, Yüksel Kablan, Cemal Özcan
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Nöroloji Anabilim Dalı, Malatya

AMAÇ: Serebral venöz tromboz, klinik semptom ve bulgularının çeşitliliği nedeniyle ilginç ve zor bir hastalıktır. Her yaşta görülebilir. Başlangıç aşamasında tanı koymak zordur.
YÖNTEMLER: En sık etkilenen sinüsler, superior sagittal sinüs gibi büyük sinüslerdir. Sistemik inflamatuar hastalıklar, kalıtsal ve edinsel koagülasyon bozuklukları en sık gözlenen etiyolojik nedenlerdir. Yaklaşık % 30 olguda neden tespit edilemez.
BULGULAR: Oral kontraseptif ilaçlar da altta yatan önemli nedenlerden biridir. Klinik spektrum, papil ödem ile birlikte baş ağrısı, fokal defisit, nöbet ve komaya kadar değişebilir. Magnetik resonans ve venografi, ilk tercih edilecek görüntüleme yöntemleridir.
SONUÇ: Sadece bilgisayarlı tomografi çekmek vakaların atlanmasına neden olabilir. Serebral venöz trombozda intravenöz heparin ilk tercih edilen tedavi seçeneğidir.

Anahtar Kelimeler: Serebral venöz sinüs trombozu, papil ödem, superior sagittal sinüs.

Cerebral venous sinus thrombosis: clinical assessment

Özden Kamışlı, Demet Arslan, Sibel Altınayar, Suat Kamışlı, Yüksel Kablan, Cemal Özcan
İnönü University Turgut Özal Medical Centre Neurology Department, Malatya

OBJECTIVE: Cerebral venous sinus thrombosis is a challenging condition because of its variability of clinical symptoms and signs. Diagnosis is not easy at initial presentation.
METHODS: All age groups can be affected. Large sinuses such as the superior sagittal sinus are most frequently involved. Systemic inflammatory diseases, inherited and acquired coagulation disorders are frequent causes, although in up to 30% of cases no underlying cause can be identified.
RESULTS: The oral contraceptive pills appears to be an important additional risk factor. The spectrum of clinical presentations ranges from headache with papil oedema to focal deficit, seizures and coma.
CONCLUSION: Magnetic resonance imaging with venography is the investigation of choice; computed tomography alone will miss a significant number of cases. Intravenous heparin is the first-line treatment for cerebral venous sinus thrombosis.

Keywords: Cerebral venous sinus thrombosis, papil oedema, superior sagittal sinus.

Özden Kamışlı, Demet Arslan, Sibel Altınayar, Suat Kamışlı, Yüksel Kablan, Cemal Özcan. Cerebral venous sinus thrombosis: clinical assessment. Türk Beyin Damar Hast Derg. 2009; 15(2): 39-42

Sorumlu Yazar: Özden Kamışlı, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w