ISSN 1301-1375 | e-ISSN 2146-9113
Volume : 27 Issue : 1 Year : 2024


Turkish Journal of Cerebrovascular Diseases
Geçici iskemik ataklı hastalarda akut iskemik lezyonlar ve klinik özellikler ile ilişkisi [Türk Beyin Damar Hast Derg]
Türk Beyin Damar Hast Derg. 2021; 27(1): 42-49 | DOI: 10.5505/tbdhd.2021.83788

Geçici iskemik ataklı hastalarda akut iskemik lezyonlar ve klinik özellikler ile ilişkisi

Bülent Güven, Müjdat Deniz Benli, Beyza Nur Çetin, Hayat Güven
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği

GİRİŞ ve AMAÇ: Günümüzde geçici iskemik atak (GİA) “akut infarkt olmaksızın fokal beyin, spinal kord, veya retinal iskemi nedeniyle gelişen kısa süreli ve geçici nörolojik işlev bozukluğu atağı” olarak tanımlansa da; hastalarının yaklaşık 1/3’ünde akut iskemik lezyon görüntülenmekte ve inme gelişme riski için öngörücü bir bulgu olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada GİA tanısı konulan hastalarda akut iskemik lezyonların ve bu lezyonların klinik özelliklerle ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Nörolojik defisiti ilk 24 saat içinde tam olarak düzelen ve klinik olarak GİA tanısı konulan hastalar çalışmaya alındı. Tüm hastalara semptom başlangıcından sonraki ilk 24 saat içerisinde beyin difüzyon ağırlıklı görüntüleme (DAG) yapılarak; akut iskemi ile uyumlu lezyonlar belirlendi. Nörolojik muayene bulguları, nörolojik defisitin düzelme süresi, vasküler risk faktörleri, GİA etyolojisi ve ABCD² puanları kaydedildi.
BULGULAR: Doksan dört hasta (37 kadın, 57 erkek; yaş ortalaması 68.4±13.8) çalışmaya alındı. Kırk hastada DAG’da difüzyon kısıtlayan akut iskemik lezyon saptandı (%42.6). Nörolojik semptomların düzelmesine kadar geçen süre DAG pozitif hastalarda 117.9±105.1 dakika, DAG negatiflerde ise 58±69.9 dakika idi ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.003). DAG pozitif grupta negatif gruba göre semptom süresi ≥60 dakika olan hasta sayısının daha fazla (p=0.025); <10 dakika olan hasta sayısının ise daha az olduğu (p=0.040) saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızın sonuçları semptomları 24 saat içerisinde düzelen hastalarda akut iskemik lezyonlara oldukça sık olarak rastlanılabileceğine, özellikle semptomları bir saatten daha uzun süren hastalarda akut iskemik lezyon görülme olasılığının daha yüksek olduğuna işaret etmiş; zaman-bağımlı ve görüntülenebilir iskemik lezyon varlığı ile ilişkili alt grupları içeren yeni sınıflandırmalara ve GİA tanımlamalarına gereksinim olabileceğini düşündürmüştür.

Anahtar Kelimeler: Geçici iskemik atak, difüzyon ağırlıklı görüntüleme, serebral iskemi

Acute ischemic lesions in patients with transient ischemic attack and association with clinical characteristics

Bülent Güven, Müjdat Deniz Benli, Beyza Nur Çetin, Hayat Güven
Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital, Department of Neurology, University of Health Sciences

INTRODUCTION: Although transient ischemic attack (TIA) is defined as “a brief episodes of temporary neurological dysfunction due to focal brain, spinal cord, or retinal ischemia without acute infarction”; acute ischemic lesion is observed in approximately 1/3 of the patients and it is accepted as a predictive finding for the risk of developing stroke. In this study, it was aimed to investigate acute ischemic lesions in patients diagnosed with TIA and the relationship between these lesions and clinical features.
METHODS: Patients whose neurological deficits resolved completely within the first 24 hours and clinically diagnosed with TIA were included in the study. Brain diffusion weighted imaging (DWI) was performed in all patients within the first 24 hours after the onset of symptoms; Lesions compatible with acute ischemia were determined. Neurological examination findings, recovery time of neurological deficit, vascular risk factors, TIA etiology and ABCD² scores were recorded.
RESULTS: Ninety-four patients (37 females, 57 males; mean age 68.4±13.8 years) were included in the study. Acute ischemic lesion restricting diffusion was detected on DWI in 40 patients (42.6%). The time to recovery of neurological symptoms was 117.9±105.1 minutes in patients with DWI positive and 58±69.9 minutes in patients with negative DWI, and the difference was statistically significant (p=0.003). The number of patients with symptom duration ≥60 minutes was higher in the DWI positive group than in the negative group (p=0.025); the number of patients with <10 minutes was less (p=0.040).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The results of our study indicated that acute ischemic lesions may be encountered quite frequently in patients whose symptoms recover within 24 hours, and that acute ischemic lesions are more likely to occur especially in patients whose symptoms persist for more than one hour; It suggested that new classifications and TIA definitions including subgroups related to the presence of time-dependent and viewable ischemic lesions may be required.

Keywords: Transient ischemic attack, diffusion-weighted imaging, cerebral ischemia

Bülent Güven, Müjdat Deniz Benli, Beyza Nur Çetin, Hayat Güven. Acute ischemic lesions in patients with transient ischemic attack and association with clinical characteristics. Türk Beyin Damar Hast Derg. 2021; 27(1): 42-49

Sorumlu Yazar: Bülent Güven, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w