GİRİŞ ve AMAÇ: İskemik inme, tüm dünyada en sık görülen inme tipidir. Mekanik trombektomi (MT), proksimal vasküler oklüzyonu olan akut iskemik inme hastalarında fonksiyonel bağımlılığı önleyebilen etkili bir tedavidir. Fakat MT ile tedavi edilen iskemik inme hastalarında klinik seyir heterojendir. MT ile oluşan revaskülarizasyon başarısı, uzun dönem klinik seyir ve fonksiyonel bağımsızlık durumu, bir çok faktöre bağlıdır. Biz de çalışmamızda akut iskemik inme tedavisinde MT işleminin etkinliğini, başarılı revaskülarizasyon ve fonksiyonel bağımsızlığa etki eden faktörleri değerlendirmeyi ve erken serebral kollateral oluşumuna katkı sağlayabilecek faktörleri araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada Mayıs 2016 ve Mayıs 2019 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Kliniğinde akut iskemik inme nedeniyle endovasküler tedavi uygulanmış hastalar; demografik özellikleri, klinik durum ve radyolojik görüntüleri açısından retrospektif olarak değerlendirilerek kayıt altına alındı. Hastaların MT işlemi öncesi çekilen BT Anjiografi (BT Anjio) ile kollateral durumları, mTAN skoru baz alınarak değerlendirildi. Kollateral skor ile olumlu klinik sonuç (mRankinS 0-2) ve ravaskülarizasyon başarısı arasındaki ilişkiyi analiz etmek için ki-kare istatistiksel analizi kullanılmıştır.
BULGULAR: Otuzdokuz hastanın 23 ’ünde, işlem sonrası başarılı (TICI 2b-3) rekanalizasyon sağlandı. 24 hastada,TAN (2-3) iyi kollateral mevcuttu. İyi rekanalize olan 23 hastanın, yüzde 82’si (n: 19) TAN (2-3) iyi kollaterale sahipti. mTAN skoruna göre değerlendirilen iyi kollaterali olan hastalar ile rekanalizasyon başarısı arasında anlamlı ilişki saptandı.(p: 0,012<0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: İyi serebral kollaterali olan akut iskemik inme geçiren hastaların çoğu, başarılı bir rekanalizasyona ve fonksiyonel bağımsızlığa sahip olurken; tedavi başarısına bu denli etkisi olan kollateral oluşumuna katkı sağlayan faktörlerin ortaya çıkması için ileri dönemlerde daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.
INTRODUCTION: Ischemic stroke is the most common type of stroke in the world. Mechanical thrombectomy (MT) is an effective treatment that can prevent functional dependence in approximately half of patients with acute ischemic stroke with proximal vascular occlusion. However, the clinical course is heterogeneous in patients with ischemic stroke treated with MT. The success of revascularization, long-term clinical course and functional independence with MT depend on many factors.
In our study, we aimed to evaluate the effectiveness of MT in the treatment of acute ischemic stroke, the factors affecting successful revascularization and functional independence, and to investigate the factors that may contribute to early cerebral collateral formation.
METHODS: In the study, patients who received endovascular treatment for acute ischemic stroke at Fırat University Hospital between May 2016 and May 2019 were retrospectively evaluated and recorded in terms of demographic characteristics, clinical status and radiological images. CT Angiographic (CT Anjio) collateral conditions of the patients taken before the MT procedure were evaluated based on the mTAN score. Chi-square statistical analysis was used to analyze the relationship between collateral score and favorable clinical outcome (mRankinS 0-2) and ravascularization success.
RESULTS: In 23 of 39 patients, successful (TICI 2b-3) recanalization was achieved after the procedure. TAN (2-3) good collaterals were present in 24 patients. Of the 23 patients who recanalized well, 82 percent (n: 19) had good TAN (2-3) collaterals. A significant relationship was found between patients with good collaterals evaluated according to the mTAN score and recanalization success.(p: 0.012<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Patients with acute ischemic stroke who have good collaterals have successful recanalization and functional independence but more studies are needed in the future to reveal the factors that contribute to collateral formation, which has such an impact on the success of treatment in patients with ischemic stroke.