GİRİŞ: Lupus antikoagulanı pozitif olan hastalarda digger bilinen risk faktörleri ile birlikte iskemik beyin lezyonları ve subdural hematom sıklığı artmıştır. Subdural hematom ile antifosfolipid sendrom birlikteliğini tanımlayan pek çok yazı bulunmaktadır ancak intraaksiyal kanamalar antifosfolipid antikor sendromunun nadir görülen bir komplikasyonudur.
OLGU: Bu yazıda sağ santral fasial parezi, sağ hemiparezi, motor afazi ve ptoz ile başvuran 37 yaşında erkek hastayı sunduk. BT ve MRI sol frontoparietal bölgede geniş intraserebral kanama ve sağ hemisferde küçük hemoraji odaklarını göstermekteydi. Tek pozitif labaratuar bulgusu antifosfolipid antikorların pozitif olması idi. Mevcut bulgularla hastanın antifosfolipit antikorlarla ilişkili intraserebral hematom olarak düşündük
TARTIŞMA: Bu olgu sunumunda genç bir hastada antifosfolipit antikorlarla ilişkili olarak damar frajilitesinin artması veya trombosit disfonksiyonuna bağlı nadir görülen bir durum olan intraserebral hematom olgusunu bildirdik.
BACKGROUND AND PURPOSE: The patients with lupus anticoagulants may have an increased risk for the development of ischemic brain lesions and subdural hematoma in the presence of other known risk factors. There are lots of reports related to antiphospholipid syndrome with subdural hematoma, but intra-axial bleeding is a rare complication.
CASE DESCRIPTION: We report a 37-year-old man with ptosis, central typed facial palsy, hemiparesis on the right side and motor aphasia. A CT scan and MRI showed a large cerebral hematoma located in the left fronto-parietal region and other foci of hemorrhage on the right hemisphere. Only persistently abnormal finding in laboratory studies was positive for anti-phospholipid antibodies. Based on above findings we concluded that anti-phospholipid antibodies have resulted in intracerebral hemorrhage.
CONCLUSION: In the present case, we report and point that hemorrhagic complication in young patients with anti-phospholipid antibody syndrome associated with fragility of the vessels and/or platelet dysfunction is another and rare cause of intracerebral bleeding.