ISSN 1301-1375 | e-ISSN 2146-9113
COVID-19 PCR pozitif inmelerde klinik ve PCR-Ct değeri arasındaki ilişki [Türk Beyin Damar Hast Derg]
Türk Beyin Damar Hast Derg. 2023; 29(3): 136-142 | DOI: 10.5505/tbdhd.2023.82584

COVID-19 PCR pozitif inmelerde klinik ve PCR-Ct değeri arasındaki ilişki

Dilek İşcan1, Selçuk Türkel2
1Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, Niğde
2Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Klinik Mikrobiyoloji Bölümü, Aksaray

GİRİŞ ve AMAÇ: Giriş: COVID-19, PCR (Polymerase Chain Reaction) ile pozitif gösterilmiş ve serebrovasküler hastalık (SVH) tanısı alan hastalarla, COVID-19 PCR negatif olan aynı dönem SVH geçiren hastaların demografik özellikleri, kan parametreleri ve radyolojik görüntüler açısından karşılaştırarak COVID-19 ve SVH arasındaki ilişkinin açıklanması ve viral yük ile SVH kliniği arasındaki ilişkinin gösterilmesi hedeflenmiştir.

YÖNTEM ve GEREÇLER: COVID-19 PCR pozitif iken SVH geçiren 20 hasta ile kontrol grubu olarak aynı dönem SVH geçirmiş benzer yaş ve cinsiyette COVID-19 PCR negatif hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Demografik özellikler hastalıklar, beyin Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve beyin Difüzyon Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRG) inme topografisi ve tutulan vasküler sulama alanları, kan parametrelerinden beyaz küre (BK), nötrofil ve lenfosit oranı (NLR), C-reaktif protein (CRP), D-dimer, fibrinojen, ferritin, uluslararası normalizasyon oranı (INR), aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT) değerleri incelenmiş ve gruplar arasında karşılaştırılmıştır. PCR+ hastalarda Toraks BT ile CORADS bakılmıştır. National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), Glaskow Koma Skalası (GKS), Modifiye Rankin Skalası (mRS) ile nörolojik durumlarına bakılmış, NLR, CRP, PCR-CT (cycle threshold) ve CORADS ile kıyaslanmıştır.
BULGULAR: Gruplar arasında Hipertansiyon (HT), Diyabetes Mellitus (DM), Atriyal Fibrilasyon (AF) gibi iskemik inme risk faktörleri açısından istatistiksel olarak fark görülmemiştir. COVID-19 PCR pozitif olanlarda NLR, CRP ve ferritin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. NLR, PCR-CT değeri ile inme şiddeti arasında korelasyon saptanmamıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: COVID-19 ile eş zamanlı SVH geçiren hastalarda NLR, CRP, PCR-CT değeri ile nörolojik klinik arasında ilişki yoktur.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, inme, PCR-CT, nötrofil lenfosit oranı, NIHSS.

Relationship between clinical and PCR-Ct value in COVID-19 PCR positive strokes

Dilek İşcan1, Selçuk Türkel2
1Niğde Ömer Halisdemir University Faculty of Medicine, Department of Neurology, Niğde, Türkiye
2Aksaray Training and Research Hospital, Department of Clinical Microbiology, Aksaray, Türkiye

INTRODUCTION: By comparing the demographic characteristics, blood parameters and radiological images of patients with cerebrovascular disease (CVD) who were positive for COVID-19 by PCR (Polymerase Chain Reaction) and diagnosed with CVD and COVID-19 PCR-negative patients who had CVD in the same period, COVID-19 and It is aimed to explain the relationship between CVD and to show the relationship between viral load and CVD clinic.
METHODS: 20 patients who had CVD while being positive for COVID-19 PCR, and patients with similar age and gender who had CVD during the same period as the control group, were included in the study. Demographic characteristics diseases, brain Computed Tomography (CT) and brain Diffusion Magnetic Resonance Imaging (MRI) stroke topography and vascular irrigation areas involved, blood parameters such as white blood cell (WBC), neutrophil and lymphocyte ratio (NLR), C-reactive protein (CRP), D-dimer, fibrinogen, ferritin, international normalization ratio (INR), activated partial thromboplastin time (aPTT) values were examined and compared between groups. COVID -19 Reporting and Data System (CO-RADS) was evaluated with thorax CT in PCR+ patients. Neurological status was evaluated with the National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), Glasgow Coma Scale (GCS), Modified Rankin Scale (mRS), and compared with NLR, CRP, PCR-CT (cycle threshold) and CO-RADS.
RESULTS: There was no statistical difference between the groups in terms of ischemic stroke risk factors such as Hypertension (HT), Diabetes Mellitus (DM), Atrial Fibrillation (AF). NLR, CRP and ferritin were found to be statistically significantly higher in COVID-19 PCR positive patients. No correlation was found between NLR, PCR-CT value and stroke severity.
DISCUSSION AND CONCLUSION: There is no relationship between NLR, CRP, PCR-CT values and neurological clinics in patients who have co-existing CVD with COVID-19.

Keywords: COVID-19, stroke, PCR-CT, neutrophil lymphocyte ratio, NIHSS.

Dilek İşcan, Selçuk Türkel. Relationship between clinical and PCR-Ct value in COVID-19 PCR positive strokes. Türk Beyin Damar Hast Derg. 2023; 29(3): 136-142

Sorumlu Yazar: Dilek İşcan, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w